Houtsoorten

Eiken

Eiken is een zeer bekende houtsoort, die gebruikt wordt voor veel verschillende toepassingen. Daarnaast is het ook een bekend houtsoort, omdat dit een boom is die je in Nederland ook veel en vaak de in natuur en omgeving tegenkomt. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en te behandelen. Eiken heeft een robuuste en rustieke uitstraling, maar kan ook voor moderne meubels gebruikt worden. Daarnaast kun je het ook goed behandelen met diverse kleuren. Door zijn eigenschappen is eiken veruit de meest gebruikte houtsoort voor eettafels.

Eikenhout is leverbaar in diverse stijlen

Stoer eiken
Deze tafelbladen bestaan uit 3 of 4 massief eiken planken met een minimale dikte van 4,5 centimeter. Dit is zeer uitzonderlijk omdat hier een zeer specialistisch droogproces van het hout aan vooraf gaat en dit alleen kan met eikenhout afkomstig uit het zuiden van Frankrijk. Doordat er maar met enkele planken gewerkt wordt krijgt het blad een stoere, robuuste uitstraling

Stoer massief eiken

Modern eiken
Bij modern eiken heeft het blad een strakke, gladde afwerking. Hierin kunt u als klant kiezen voor een blad met een noestige of premium kwaliteit (minder noesten). De noestige kwaliteit is wat robuuster dan de premium versie. Een modern eiken blad bestaat meestal uit 6 massief eiken planken, waarbij verschillende dikten (tussen de 3 en 6cm) van het blad mogelijk zijn. Door het blad te verjongen geeft u een extra moderne tint aan het blad.

Het verjongen van een blad houdt in dat deze aan de zijkant extra dun gemaakt wordt, wat het blad design en elegantie meegeeft. Hierdoor ziet het blad er optisch dunner uit, wat zorgt voor een moderne uitstraling.

Ulm - Uitschuifbare eiken eettafel

Tafelblad opdikken
Daarnaast is het mogelijk om een eiken tafelblad op te dikken. Bij een opgedikt massief tafelblad wilt u de optische indruk wekken dat het werkblad dikker is dan de gebruikte planken. Dit wordt bereikt door aan de onderkant van het eikentafelblad een extra eikenplan  toe te voegen op een wijze dat de kleur en structuur van het hout mooi doorloopt. Hierdoor heeft de zijkant van het blad niet de standaard dikte van 3cm, maar van maar liefst 6cm. Vanzelfsprekend krijg je hierdoor een geheel andere uitstraling.

Denver - verdikt massief eiken blad

Eiken wagonhout
Eiken wagonhout vormt een stoere basis voor een robuust tafelblad. Na jarenlang gebruik als dek laag op treinstellen in Frankrijk worden de doorleefde houten planken vervangen. De vaak gehavende eiken wagonplanken worden ontdaan van spijkers en bouten en zijn hierdoor doorspekt met gaten en scheuren. Na het schaven is het hout schoon en vrij van splinters, maar het ingesleten vuil en vet is in de diepe scheuren nog duidelijk zichtbaar. Grote beschadigingen worden gevuld met inzetstukken zodat het tafelblad praktisch en bruikbaar blijft. Wij zetten de bladen in de olie om het werkblad goed te beschermen

Frans wagonhout

Amerikaans notenhout

Amerikaans notenhout heeft diverse benamingen, het komt ook voor als black walnut of walnoten. De boom komt van nature voor in het oosten van Amerika. In vergelijking met het Europese notenhout heeft dit soort een donkerdere kleur, Het hout is vast en laat zich prima bewerken. Naast de toepassing in de meubelindustrie wordt notenhout ook gebruikt voor o.a. luxe afwerking in boten en auto’s. Door zijn afkomst uit Amerika en het geringere aanbod is notenhout een relatief dure houtsoort.

amerikaans-notenhout

Beukenhout

Beuk is een van de belangrijkste loofhoutsoorten in Nederland voor verschillende toepassingen. Beukenhout heeft de eigenschap bijna niet te splinteren en wordt daarom veel gebruikt voor trappen en kinderspeelgoed. Het kan daarnaast goed bewerkt worden en heeft de juiste hardheid, waardoor het voor meubelen ook uitstekend geschikt is. Het hout heeft een fijnmazige structuur en een witachtig tot licht bruine kleur met soms een licht rode gloed. Beukenhout ligt qua prijs in dezelfde range als eikenhout.

beukenhout

Esdoorn

Esdoorn of Ahorn is een loofhoutsoort en komt uit Europa of Amerika (Maple). De esdoorn die gebruikt wordt voor eettafels komt meestal uit Frankrijk vanwege de grotere afmetingen. Het hout is witachtig tot lichtgeel en heeft een zeer fijne nerf.  Daarnaast heeft het hout amper noesten, dit beperkt zich tot een klein zwart streepje. Esdoorn laat zich uitstekend bewerken voor de meubelindustrie en heeft van alle houtsoorten de hoogste hardheid van het hout. Esdoorn zit qua prijs tussen eikenhout en notenhout in.

esdoorn-hout

Overige houtsoorten

Vanzelfsprekend zie je nog veel meer houtsoorten in de meubelindustrie, zoals Teak, Kersen Grenen, Europese notenhout en ga zo maar door. Daarnaast heb je ook nog echte boomstambladen (dwarsdoorsnede van een boom) die afkomstig zijn van grote boomsoorten, zoals plataan of sequoia. Elk hout soort heeft zijn voor- en nadelen. Bij de Tafelfabriek maken wij met name gebruik van eiken, beuken en Amerikaans notenhout.

Ontario - Boomstam tafel van plataan hout