Welke vorm eettafel wil jij?

Vorm eettafel

Welke vorm eettafel wil jij?

Je bent toe aan een nieuwe eettafel, maar er is zoveel keus… Hoe besluit je nu wat voor eettafel het beste past in jouw interieur? Daarover gaat deze serie blogs. We trappen af met deze blog over de ideale vorm van de eettafel, passend bij jouw interieur en smaak. In onze volgende blogs besteden we aandacht aan:

  • Wat is de ideale maat van jouw eettafel?
  • Wanneer kies je voor een tafel op maat?
  • Uit welke materialen en kleuren kun je kiezen?

Nu al geïnteresseerd in één van deze onderwerpen? Bezoek dan vast onze website of kom langs in onze showroom. De Tafelfabriek helpt je graag bij jouw zoektocht naar een ideale eettafel.

Trends in vormen voor eettafels

Rond maakt een comeback

Jarenlang waren een strak of juist landelijk interieur de trend. Vaak gecombineerd met rechthoekige vormen. Sinds een aantal maanden duiken er steeds meer ronde en ovale vormen op in blogs, magazines, social media en woonwinkels. Deze trend staat voor geborgenheid en breekbaarheid. Lees bijvoorbeeld eens de blogs van Libelle en Woontrendz. Als je deze trend wilt volgen dan kan dat door een ronde of ovale eettafel aan te schaffen of door mooie accessoires in deze vormen op een rechthoekige of vierkante eettafel te plaatsen. Woontrends zijn minder vergankelijk dan modetrends. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je nieuwe ronde of ovale eettafel volgend jaar “uit” is. Deze gaat rustig mee tot 2026

Ouderwetse gezelligheid, de lange eet- of leestafel

Een tijdloze trend en wie droomt er niet van? Een mooie lange eettafel waaraan geleefd kan worden. De tafel wordt gebruikt om te werken, koffie te drinken, te dineren, feestjes te vieren enzovoorts. De tafel die centraal staat in je leven en bij voorkeur in een prachtige woonkeuken. Doordat deze tafel zoveel ruimte biedt, kun je er ook mooie boeken op leggen zodat het een leestafel wordt. Of je werk even laten voor wat het is, maar gewoon laten liggen om straks zo weer verder te gaan.

Sfeerfoto eettafel
Minnesota - Eettafel industrieel

Basisvormen

Er zijn vier basisvormen voor eettafels: rechthoekig, rond, ovaal en vierkant.

Een ronde eettafel is met name geschikt in een kleine ruimte. Een ronde tafel heeft de minst formele uitstraling van alle vormen. Door de efficiënte benutting van ruimte kan iedereen eenvoudig de spullen bereiken die op tafel staan. Dat maakt deze tafel uitermate geschikt voor het spelen van spelletjes of een diner met vrienden. Aan een ronde eettafel heb je het al snel gezellig! Ben je benieuwd naar hoeveel mensen er aan een ronde (of andere vorm) eettafel kunnen zitten? Bekijk dan onze handige afmetingen-pagina waarin dit wij laten zien.

Een ovale eettafel is minder formeel dan de oude vertrouwde rechthoekige eettafel. Een ovale tafel is geschikt bij voldoende ruimte. De afgestompte hoeken maakt het mogelijk dat er indien nodig extra mensen aan tafel kunnen schuiven. Ideaal dus voor ouders die het heerlijk vinden als hun kinderen komen eten. Maar, niet elke dag natuurlijk J. Wil je de ovale tafel op deze wijze inzetten, dan is het belangrijk om de poten van de tafel strategisch te plaatsen. Gelukkig kunnen wij dit bij de tafelfabriek op maat maken.

Bari - Stalen onderstel tafel
Austin - Industriele eettafel

Rechthoekige tafels zijn al jaren de meest populaire tafels. Ze komen goed tot hun recht in een ruimtelijke (eet)kamer. Maar kunnen ook goed met één kant tegen een muur aan staan. Er kunnen geen mensen aan de hoeken aanschuiven. Deze formele tafel geef je uitstraling door materiaalkeuze en mooie accessoires, strak of juist landelijk. Zo past deze tafel in ieder interieur!

De rechthoekige tafel komt het beste tot zijn recht vanaf zes personen. Heb je weinig ruimte, maar vind je rechthoekig het mooist en wil je de tafel groter kunnen maken bij gelgenheden? Kijk dan eens naar de uitschuifbare tafels van de Tafelfabriek

Vierkante eettafels zijn er voor mensen die niet veel ruimte hebben en van strakke vormen houden. Een vierkante tafel bewaakt een symmetrische uitstraling van een ruimte. Een ander voordeel is dat elke persoon op gelijke afstand van elkaar zit, wat een goed gesprek bevordert. Wellicht heb je ruimte in je woning voor twee vierkante tafels, zo maak je eenvoudig een rechthoekige tafel om meer gasten te kunnen tafelen.

Salzburg - Vierkante tafel

Lorem ipsum dolor sit

Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Wie van zijn eettafel een echte eye catcher in zijn interieur wil maken, kan denken aan een asymmetrische tafel of een boomstamtafel.

*Alle tafels zijn verkrijgbaar bij de Tafelfabriek.

Montana - Boomstamtafel

Paris - Moderne eettafels van de Tafelfabriek

Samenvatting voor- en nadelen

welke-vorm-eettafel-wil-jij

Vorm is bepalend voor de uitstraling van je interieur

Kortom, de vorm van je eettafel is, samen formaat, materiaalkeuze, kleur en accessoires, bepalend voor de uitstraling van je interieur. De vorm van je eettafel is met name van belang om de ruimte in je (eet)kamer optimaal te benutten. En bedenk goed welk effect je wilt bereiken. Als je al veel strakke vormen hebt, dan ben je waarschijnlijk geneigd om voor een rechthoekige tafel te gaan. Bedenk dat een ronde of ovale tafel het geheel speelser en gezelliger kan maken. Ditzelfde effect kan bereikt worden met de juiste accessoires.

Wij hopen je geïnspireerd te hebben middels deze blog. Ben je enthousiast geworden en wil je ons beter leren kennen? Kijk dan op onze website voor onze uitgebreide collectie en mogelijkheden voor eettafels op maat. Of bezoek onze ruime showroom, waar wij altijd een ruim aanbod eettafels voor u klaar hebben staan.

Meer leestips

Inspiratie of persoonlijk advies nodig?

In onze showroom hebben wij altijd ruim 25 eettafels voor u klaar staan voor extra inspiratie.
Luit van der Helm
Creatief directeur
Telefoon: 0561 700 204
Email: info@detafelfabriek.nl
Website: www.detafelfabriek.nl
Adres: Oosterseveldweg 2, 8391MA Noordwolde (FR)